Spöket på krogen

En av stugorna som flyttades till Finngården av Putte Borén är Krogen. När den flyttades till Fryksås var det en ödegård men stugan hade tidigare tjänstgjort som bykrog i Våmhusbyn Björkvassla. När den flyttades satt krognotorna kvar på väggarna.
Krogen hade ägts av bröderna Grymb, Johan och Anders. Bröderna var båda småväxta och handikappade. Den siste som bodde i Krogen var Anders, som tillbringade sin sista tid på ålderdomshemmet. Socknen tog bröderna Grymbs jord och skog som betalning för vistelsen.
Grymb-Anders hade träben och gick med käpp. Det var den gamla typen av träben, den som vi förknippar med pirater. Grymbens liv var dock betydligt mindre äventyrsfyllt. När Boréns rev krogen för att flyttade den hittade man ett av Grymbens träben och en av hans käppar, båda i en storlek så att man kunde tro att de var gjorda för barn. Grymbens säng finns numer på fäbodpensionatet. Det är en ganska liten soffa. Men den räckte för Grymben.
Även om Grymben levde sina sista år och dog på ålderdomshemmet, så verkar det som han aldrig lämnade Krogen. Otaliga vittnesmål finns om hur man kan höra honom gå över golvet med sitt träben. Krogen används än idag ofta som festlokal, inte minst för spelmän – huset är ju liksom inspelad sen förr. Många av spelmännen vägrar dock att bo på krogen. Grymben stör deras nattsömn.
– Jag förstår egentligen Grymben, säger Ulla Borén. Det är hans stuga, och vi har hans säng. Dessutom letar han nog efter träbenet och käppen vi hittade.