Fryksåsbon som påverkade krigsutgången

Det väckte onekligen uppmärksamhet när Boris Hagelin kom till sitt sommarställe i Fryksås. En Rolls Royce med privatchaufför i uniform och stövlar väcker uppmärksamhet var som helst. Men än mer i en gammal fäbod, givetvis.
Den effektfulla entrén stod dock inte i jämförelse med Boris Hagelins person. De som kände honom berättar om en enkel och ödmjuk man med stort hjärta, inte minst för Fryksås.
Bland Fryksåsborna visste man att han höll på med nåt företag, i övrigt var han väl en av de där lite finare folket som hittat sin oas på berget.
Få visste att han var en kugge i det hjul som ändrade utgången av ett världskrig. Och det besked som fick honom att ta den rollen – det mottog han i Fryksås.
Boris Hagelin föddes 1892 i Hadschikent i nuvarande Azerbadjan. Hans far Karl Wilhelm Hagelin var en av familjen Nobels närmaste medarbetare vid oljefälten i Baku. Meningen var väl att Boris skulle gå i pappas fotspår. Bland annat praktiserade han på Standard Oil i USA. Det kom dock en rysk revolution i vägen.  Pappa Hagelin flyttade hem till Sverige. Han var delägare i AB Cryptograph som bildats för att sälja Arvid Damms krypteringsmaskiner. Arvid Damm var inte bara en genialisk konstruktör. Han var en obotlig bohem också, och firman var i det närmaste konkursmässig. Nobel hade satsat pengar i företaget och Boris Hagelin fick i uppdrag att bevaka Nobels intressen av Alfreds brorson Emmanuel. Boris förenklade och förbättrade kryptografen, trots Damms protester. Resultatet blev företagens första försäljningsframgång. Svenska försvaret köpte maskinen. Året efter avled Damm och Boris Hagelin tog över ledningen av företaget som kom att omorganiseras till AB Ingeniörsfirman Teknik, när Nobel klev av som delägare.
Bolaget hade styrfart. Men den stora framgången kom när den franska militära säkerhetstjänsten beställde en krypteringsmaskin som var liten nog att rymmas i en rockficka och som dessutom kunde trycka texten.
– Jag började med att tälja en träbit så att den passade lagom i en ficka. Det gav mig dom yttre dimensioner som jag måste hålla mig inom, berättade Boris Hagelin i en intervju i Ny Teknik.
Principen för maskinen hittade han i ett räkneverk han tidigare gjort för en biljettautomat! Beställaren kunde aldrig betala sin beställning, men Boris Hagelin fick rätten till sin egen uppfinning och succén blev total.
1940 bytte företaget namn till AB Cryptoteknik.
Samma sommar sitter Boris och hans hustru Annie i sin stuga i Fryksås när beskedet kommer. Nazi-tyskland har invaderat Danmark och Norge. Boris Hagelin har länge försökt sälja sin krypteringsmaskin till de amerikanska myndigheterna. Han bestämmer sig för att göra ett sista försök för att stödja de allierade i motståndet.
Boris Hagelin lyckas övertyga svenska UD att skicka honom som kurir till Genua. I den förseglade säcken med diplomatpost ligger ritningar och två sönderplockade krypteringsmaskiner. Boris och Annie Hagelin färdas i tre dagar med tåg rätt genom det krigförande Tyskland. I Genua kliver de ombord på den sista båten som lämnar Europa och tar sig till USA.
Den här gången tillverkas 140 000 Hagelinmaskiner och sprids till allierade trupper runt om i världen. Ett fåtal används för övrigt av både Italien och Japan!
Kontraktet med amerikanska armén gjorde Boris Hagelin till en förmögen man. Han som fått leva ur hand i munnen under hela studietiden. Enligt den amerikanska historikern David Kahn är han den enda kryptouppfinnare om lyckat bli rik på sina maskiner!
Han och Annie kom att stanna i USA till 1944. Men framförallt Annie håller kontakten med Fryksås.  Under hela kriget skickar hon burkar med äkta kaffe, runda plåtburkar som det står coffee på, till alla sina bekanta. Och bland dom finns inte bara dom andra, ”finare” människorna, utan flera av dem vars släkt funnits på vallen sen generationer.
– Hon var som en ängel, säger en av dem som minns försändelserna.
Efter kriget hoppades Boris Hagelin av säkerhetstjänsternas hemlighetsmakerier och försökte sig på en karriär som tegelfabrikör istället. Men kalla kriget innebär nya behov av kryptomaskiner. Eftersom krypteringsteknik är en militär hemlighet startar Boris Hagelin, nu 60 år gammal, ett nytt företag i Schweiz, Crypto AG. Företaget finns kvar än idag.
Boris Hagelin avled i september 1983, 91 år gammal. Fryksås var hela hans långa liv ett livsviktigt andningshål.
”När Putte och Ulla Borén kämpade för att planerna på att bygga stugby i Grönklitt inte skulle förstöra Fryksås visade Boris Hagelin sin uppskattning genom att köpa en TV till dem!”