Fryksås på film och i TV

I inledningen av Jan Troells film om Andrés misslyckade ballongfärd till Nordpolen ser man en domherre i en buske. Det syns inte, men den busken står i Fryksås. Jan Troell var på besök och hade kameran med sig när filmsnutten togs.
Det placerar kanske inte Fryksås i filmhistorien, men ger en liten bild av hur filmskapare, tv-folk och andra kreatörer hittat små korn i bygden. Ett av de kornen är att en liten del av rekvisitan i Ronja Rövardotter hittades i Fryksås. Faktum är att det t o m producerats japansk halvpornografisk film i trakten.
Många filmare måste försörja sig som reklammakare och inte ens ett namn som Bo Widerberg kommer undan detta. Eftersom han var återkommande gäst i Fryksås filmade han några av sina reklamfilmer i trakten. Den mest dramatiska var kanske en reklamfilm för Volvo som filmades på Rädsjön. Man ville visa hur bra vinterbil Volvo var. Widerberg ville ha med en äldre vinterbadare i filmen och första valet var rektor Hellman, en hängiven vinterbadare. Widerberg tyckte dock att Hellman var för rynkig, så han lät ta hit en järnhandlare Frunk från Stockholm. I vaken intill låg Orsas stora vinterbadare Belin och tyckte att det var skräp att det gick så fort att filma vak-scenerna.
Lite då och då förekommer Fryksås i TV. Det handlar om allt från barnprogrammet Jullovsmorgon med Kattis Bohman och Ulf Turesson till – En himla massa program. Bokstavligt talat. After Shave/Galenskaparna spelade nämligen in julprogrammen i TV-serien En himla massa program på fäbodpensionatet. Det var en intensiv period. Galenskaparna var på plats i tre dagar och spelade in både dag och natt.  En hel del improviserades och rekvisitan hittades på plats, så det blev julskägg av fönstervadd (som inte riktigt ville sitta fast) och andra kreativa lösningar. Vädret går inte att planera så det utnyttjades som det var. Bland annat finns en hysterisk scen med Lucia och den elaka stjärngossen Jod som står utanför pensionatet och sjunger julsånger i dimma och snöstorm, en scen sprungen ur stunden.
Mer av traditionell jul visades från Fryksås Hotell där holländsk TV filmade ett typiskt svenskt julbord. Julbordet presenterades av Lars ”Kuprik” Bäckman och Sveriges mest berömda holländare, Cornelis Vreeswijk. Dåvarande ägaren av hotellet, Bosse Gathu, hade under sin karriär som popstjärna i Argentina spelat i samma grupp som Conny Söderlund, som också var Cornelis gitarrist under de sista åren. Cornelis hittade även han ett andningshål i Fryksås när livet kröp för nära honom.