En dag kom Desmond Tutu gående

En dag kom Desmond Tutu gående in på tunet på fäbodpensionatet. Han var på besök på Stiftsgården och nu var han tillsammans med tre kyrkans män på tur i trakten.
– Jag fick slänga på mig en kjol, för jag var ledig, berättar Ulla.
Men nu var det ju Desmond Tutu som stod där. Visserligen klädd i shorts och keps, men ändå.
– Jag berättade om gästen för Putte, men han trodde mig inte först. Han kom ut på gården barfota som han alltid var, fick syn på Tutu och hälsade honom – på swahili!
– Han kunde vara en fras på swahili, men det räckte ju…
Desmond Tutu fick våfflor med grädde och hjortronsylt och persikosaft till det.
På nåt sätt är det här en väldigt typisk Fryksås-historia. För folk i höga positioner har tenderat att dyka upp i Fryksås. Många av dom kommer tillbaka. För här får dom vara i fred, och dom vet om det. Det skulle inte falla någon av näringsidkarna i Fryksås att skvallra.
– En gång ringde dom från SIDA och frågade om vi kunde ta emot en gäst som reste runt i Sverige och talade om skolsystemet i sitt hemland. Och det kunde vi förstås.
Det visade sig vara Sally Mugabe, hustru till presidenten i Zimbabwe. Det här var innan presidentens ledarskap var ifrågasatt och han ansågs som en av Afrikas viktigaste ledare för att få igång en demokratiprocess på kontinenten. Det var innan påståendet ”makt korrumperar” skulle visa sig stämma än en gång.
– Sally Mugabe bodde två nätter i Bondstugan. Hon sov i lillkammaren och hennes två kvinnliga livvakter i rummet utanför. Fru Mugabe skulle alltid sova längst bort från dörren.
Samtidigt som Sally Mugabe bodde i Bondstugan var Orsa spelmanslag på spelläger i pensionatet – och det snöade. Fru Mugabe fick sig med andra ord en rejäl dos av Sverige på kuppen. Fru Mugabes avled tragiskt 1992 vilket har angivits som en av anledningarna till hennes mans beteendeförändring. De hade gått igenom mycket tillsammans. Under en av många fängelsevistelser misshandlades den höggravida Sally så svårt att hon förlorade sitt barn. Parets enda barn, en son, dog bara tre år gammal.
Bland andra namnkunniga gäster i Fryksås kan nämnas den världsberömda arkitekten Ralf Erskine, som t o m medverkat vid pensionatets pepparkakshustävling. Man får ana att han hade en viss press på sig – och att det är få pepparkakshustävlingar som haft ett arkitektritat hus – till råga på allt av Erskine…
Dessutom har Delta Rhytm boys f ö sovit i en lada någonstans på vallen.
En annan gång ringde det till fäbodpensionatet från en Stockholmsskola som ville komma till Fryksås några dagar. Ulla sa först nej. Det handlade om barn i 10-12-årsåldern och hon hade dåliga erfarenheter av barn som bodde ensamma i stugorna. De blev helt enkelt ofta mörkrädda!
Men klassen stod på sig. De lovade att det skulle bo en vuxen varje stuga och Ulla gav med sig.
– På vårkanten kom en av klassmammorna hit för att titta på stugorna. Det hela verkade lite märkvärdigt, men allt var till belåtenhet.
Veckan innan klassen ska komma ringer telefonen. Det var vaktbolaget ABAB som ringde och ville hyra en stuga. Ulla svarade att det var fullt då, eftersom klassen uttryckligen sagt att de ville vara för sig själva.
– Men är inte SÄPO där då? frågade dom som ringde från ABAB.
Ulla började ana ugglor i mossen.
– Är det någon speciell som går i den här klassen?
Det var det. Ulla fick hysa in ABAB i brudhärbret. En av eleverna hette Victoria och är Sveriges kronprinsessa.
– ABAB vaktade utanför Viktorias stuga hela natten. Men annars fick hon vara som vilken som helst av de andra ungarna. Och det var hon.
Viktoria bodde ovanpå Maria Boréns rum och en kväll hördes det ett himla liv från övervåningen. Alla ungarna hade smitit från sina hus och upp till Viktoria. Maria fick gå upp och säga till på skarpen, att nu fick det vara nog.
Sista kvällen skulle barnen ha disco i matsalen. SÄPO satt som vanligt med och en av killarna tröttnade och frågade om dom verkligen MÅSTE sitta där, kunde dom inte få vara ensamma.
Det fick dom. Om bara Ulla var med.