Fäbodpensionatet

Beteckning: Hansjö 220:5
Adress: Fryksås 148
Ägare: Patrik & Cecilia Alenfelt

Blom Axel köpte gården av Smid Arvid för 2600 kr.  Det sades att Arvid ”slarvade bort” allt på klockor och ringar till frun. Arvid jobbade på skiljet och när han slutade lär han bara ha haft 100 cigaretter kvar.
Lilltorparn, Olpers Mats bodde i en liten stuga på fastigheten.
Fröken Elvira Hamlin, handarbetslärarinna från Strängnäs kom till Fryksås 1910 och hyrde Humlegården (Hansjö 237:7). Fröken Hamlin tog emot turister. I början av 30-talet  köpte hon Torparstugan. På gården fanns stall, fjös, lada och härbre. Ladan byggdes ihop med en annan lada, vilket blev huvudbyggnaden. Stallet byggdes ut genom att man satte en fäbodstuga som överbyggnad och är i dag bostadshus.
Ladugården är borta idag.
Arne Holmström köpte gården till fritidshus. Den ärvdes av Alice Andersson. 1963 köptes den av Rudolf ”Putte” Borén. Gården reparerades och invigdes 21/11 1963, på Puttes 50-årsdag. Stallet reparerades 1964.
Solsätern är påbyggd med en lada från Bonäs. Utanför köket fanns ett utedass som hängde på väggen. I hörnet  fanns en spis och uteplats. Köket byggdes på med ett  härbre till bakfickan och kylrum 1965.
Läs mer i kapitlet Fryksås och turismen.

Efter Maria Boréns bortgång 2018 ärvdes fastigheten av hennes kusiner Patrik, Annika, Kristina och Cecila Alenfelt, Malena och Anders Grube. Från 2021 har ägarbilden justerats något så att Patrik och Cecilia Alenfelt äger fastigheten tillsammans.